post-nostalgia: Το Design συναντά την ουτοπία

post-nostalgia: Το Design συναντά την ουτοπία

Το post-nostalgia είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το Design ως υλικό φορέα της ιστορικής και προσωπικής μνήμης και του ουτοπικού οραματισμού.

Το πρόγραμμα post-nostalgia έχει ως βασικό σκοπό την έρευνα, τη μελέτη και την εκπόνηση ατομικών έργων γύρω από την ιδέα του Design ως υλικού φορέα συλλογικής και ατομικής μνήμης, αλλά και κριτικού ουτοπικού οραματισμού. Γενικότερα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της μελέτης της ιστορίας και της θεωρίας των εφαρμοσμένων τεχνών, στην ανάδειξη των κοινών τόπων της επιστημονικής προσέγγισης και της καλλιτεχνικής εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη της συζήτησης γύρω από το ρόλο του Design στη ζωή, στην κοινωνία και στον στοχασμό, ειδικά σε τομείς και από σκοπιές που δεν είναι προφανείς.

Το πρόγραμμα έχει εφαρμοσμένο και θεωρητικό προσανατολισμό, πραγματοποιείται σε διάστημα δύο χρόνων (2016-2018), και περιλαμβάνει τέσσερις πενθήμερους σεμιναριακούς-εργαστηριακούς κύκλους, ενδιάμεση επιβλεπόμενη εργασία και τακτική επικοινωνία με τους συντονιστές-επιμελητές. Τα τελικά έργα, τα οποία μπορεί να είναι οποιασδήποτε μορφής (περιγραφικό κείμενο, δοκιμιακή μελέτη, βίντεο, φωτογραφία, σχέδιο, εικονογράφηση, τυπογραφία, multimedia, web-design, κατασκευή, εγκατάσταση, ήχος-μουσική, κ.λπ.), θα παρουσιαστούν σε εκθεσιακή και συνεδριακή εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2018, και σε ειδικά επιμελημένη έκδοση.

Τα ερευνητικά πεδία περιλαμβάνουν όλες τις μορφές των εφαρμοσμένων τεχνών στις χρονικές περιόδους 1950-1970 και 2000-2016 (γραφιστική, εικονογράφηση, κόμικς, φωτογραφία, ψηφιακό design, fashion design, βιομηχανικό σχέδιο, product design, αρχιτεκτονική, έπιπλο, κ.ά.), καθώς και θεωρητικούς τομείς, όπως ιστορία και θεωρία του Design, ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ιστορία της μαζικής κουλτούρας, ιστορία της τεχνολογίας, κριτική θεωρία, σημειολογία, κοινωνιολογία, κοινωνική ανθρωπολογία, ψυχανάλυση, κ.ά.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Σχολή Βακαλό στην προοπτική της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυσή της (1958-2018).

Συμμετοχή
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία άλλη υποχρέωση, πέραν της προσωπικής δέσμευσης για συνεπή και ενεργή παρακολούθηση των εργασιών του, και εκπόνηση ατομικού έργου.

Υποβολή αίτησης
Αίτηση συμμετοχής μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε ενήλικο άτομο μέχρι 21 Οκτωβρίου 2016. Μαζί με την αίτηση κατατίθεται:

α) δείγμα εφαρμοσμένου έργου από οποιονδήποτε τομέα του Design
β) γραπτό κείμενο 600-800 λέξεων, στο οποίο αναπτύσσεται ένας προβληματισμός γύρω από θέμα σχετικό με το αντικείμενο του προγράμματος post-nostalgia, και εξηγείται το ενδιαφέρον του υποψηφίου για το πρόγραμμα.

Κριτήρια επιλογής
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (20 άτομα), οι αιτήσεις συμμετοχής θα κριθούν από τους υπευθύνους του προγράμματος με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • εκδήλωση ενδιαφέροντος για το θέμα
  • απόφαση δέσμευσης στο συνολικό πρόγραμμα
  • κριτική προσέγγιση
  • ποιότητα εφαρμοσμένου έργου
  • δημιουργικότητα ιδεών
  • ικανότητα διατύπωσης σκέψεων

Πρόγραμμα

  • Ιούλιος/Οκτώβριος 2016 – Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής.
  • Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2016 – Εξέταση αιτήσεων, συνεντεύξεις. Ανακοίνωση συμμετεχόντων.
  • Ιανουάριος 2017 – Σεμινάριο: εισαγωγικές εισηγήσεις, ιδέες, κατευθύνσεις, οργάνωση
  • Ιούλιος 2017 – Σεμινάριο: παρουσίαση ιδεών, σχέδια projects, συζήτηση, κριτικός απολογισμός. Εισηγήσεις επισκεπτών ομιλητών.
  • Ιανουάριος 2018 – Σεμινάριο: παρουσίαση και συζήτηση εξέλιξης projects.
  • Ιούλιος 2018 – Σεμινάριο: παρουσίαση projects σε ημιτελική μορφή, κριτικός απολογισμός, τελική καθοδήγηση.
  • Δεκέμβριος 2018 – Εκθεσιακή και συνεδριακή παρουσίαση. Έκδοση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.postnostalgia.eu/

post-nostalgia: Το Design συναντά την ουτοπία

(Visited 143 times, 1 visits today)

Ετικέτες:

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: