Πρωτοφανής ζέστη και ξηρασία στην Ευρώπη

Πρωτοφανής ζέστη και ξηρασία στην Ευρώπη

Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και παγετώνες που λιώνουν: Το 2022 ήταν η χρονιά των ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη, όπως  προκύπτει από την ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας παρακολούθησης του κλίματος Copernicus, η οποία δημοσιεύτηκε στη Βόννη.

Η Γηραιά ήπειρος γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι από τότε που άρχισαν να υπάρχουν τα αρχεία καιρού.

Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη έφτασε σε νέα υψηλά πέρυσι. Αντίστοιχα, η ήπειρος γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι και τη δεύτερη θερμότερη χρονιά συνολικά. Καταγράφηκαν επίσης ρεκόρ για την ηλιακή ακτινοβολία, την υποχώρηση των παγετώνων στις Άλπεις και τον αριθμό των ημερών με υπερβολική ζέστη σε χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ταυτόχρονα, οι δασικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν περισσότερο CO2 από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 15 χρόνια.

«Ανησυχητικές αλλαγές»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το περασμένο καλοκαίρι ήταν 1,4 βαθμούς θερμότερο από τον μέσο όρο της 20ετίας 1991 -2020. Η μέση ετήσια θερμοκρασία ήταν 0,9 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την περίοδο.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, το κλίμα στην Ευρώπη είναι σήμερα περίπου 2,2 βαθμούς θερμότερο από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900. Συνολικά, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο.

Ο Κάρλο Μπουοτέμπο, υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή στο Copernicus, μίλησε για «ανησυχητικές αλλαγές». Αναφέρθηκε επίσης στους καύσωνες στη Μεσόγειο και τα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί σημείωσαν την εκτεταμένη ξηρασία στην Ευρώπη ως ιδιαίτερα αισθητή. Σημαντικά λιγότερες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν το χειμώνα 2021-2022 και την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022.

Μαζί με τα κύματα καύσωνα, το γεγονός αυτό είχε αντίκτυπο στη γεωργία, τη ναυσιπλοΐα ποταμών και την ενεργειακή βιομηχανία, μεταξύ άλλων.

Πέντε κυβικά χιλιόμετρα παγετώνων έλιωσαν στις Άλπεις. Σύμφωνα με την έκθεση, η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο γνώρισε επίσης δραστικές αλλαγές. Επομένως, η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από την υπόλοιπη υδρόγειο. Στη Γροιλανδία, οι θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο ήταν 8 βαθμούς υψηλότερες από το συνηθισμένο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

(Visited 114 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: