Πρωτότυπες μικρo-κατοικίες με πράσινες στέγες!

Πρωτότυπες μικρo-κατοικίες με πράσινες στέγες!

Έχετε φανταστεί πως θα ήταν να ζείτε σε ένα σπίτι μικρότερο των 30 τ.μ., το οποίο μάλιστα να είναι πλήρως λειτουργικό και οικολογικό;

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Fraser Brown MacKenna Architects το σκέφτηκε και πήρε την άδεια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μικροκατοικιών από εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς, με πράσινες στέγες!

Με αφετηρία το Gatehouse Road, ένα πρόγραμμα στέγασης χαμηλού κόστους που αποτελεί μέρος μιας σειράς σχεδίων αναγέννησης για μη χρησιμοποιούμενες τοποθεσίες, η κατασκευή των μικροκατοικιών θα ξεκινήσει στην περιοχή Aylesbury της Αγγλίας, της οποίας η έκταση σήμερα καταλαμβάνεται από χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η ανακύκλωση στα καλύτερά της!
Το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει σχεδιάσει ένα σπίτι 26,2 τ.μ., που μπορεί να χωρέσει σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο. Τα πρωτότυπα αυτά στούντιο του ενός υπνοδωματίου, θα ενοικιαστούν ως κοινωνική ή φοιτητική στέγαση. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, τα ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια αποστολής επιλέχθηκαν για το project ώστε να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό και να επιτρέψουν την προκατασκευή εκτός τοποθεσίας, ενώ η επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων κατασκευών θα είχε περιβαλλοντικό όφελος. Άλλωστε, η άμεση διαθεσιμότητα και η αρθρωτή σχεδίαση καθιστούν τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς μια δημοφιλή επιλογή, για κατασκευές που πρέπει να είναι γρήγορες και φθηνές για συναρμολόγηση.
Μέσα σε κάθε έντονα χρωματισμένο εμπορευματοκιβώτιο τα μικροσπίτια θα είναι διατεταγμένα με γραμμικό τρόπο, με σαλόνι και κουζίνα μπροστά, ξεχωριστό μπάνιο και υπνοδωμάτιο στο πίσω μέρος. Οι βεράντες τοποθετούνται και στα δύο άκρα. Η μόνωση θα προστεθεί στους τοίχους, τις στέγες και τα δάπεδα των εμπορευματοκιβωτίων, μαζί με τα διπλά τζάμια για να διατηρηθούν οι εκπομπές και οι λογαριασμοί για τη θέρμανση χαμηλοί!

Οι πράσινες στέγες
Οι στέγες Sedum, ένα πράσινο σύστημα οροφής κατασκευασμένο από μια κουβέρτα προ-καλλιεργημένων φυτών sedum, θα βρίσκονται στην κορυφή κάθε σπιτιού, ενώ γκαζόν και δέντρα θα φυτευτούν γύρω από τον οικισμό του Gatehouse Road και θα υπάρχει ασφαλής χώρος στάθμευσης ποδηλάτων και κοινόχρηστη μονάδα με εγκαταστάσεις πλυντηρίων.

Τέλος, το Λονδίνο αναμένεται να είναι η πρώτη πόλη που θα αποκτήσει το ψηλότερο κτίριο εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο -ένα 9όροφο μπλοκ γραφείων που σχεδιάστηκε από την Patalab Architecture- και ο Dixon Jones πρότεινε πρόσφατα έναν χώρο εκδηλώσεων για το Εδιμβούργο, φτιαγμένο από ένα σωρό φωτεινά κόκκινα εμπορευματοκιβώτια!

Πηγή: convergences.gr, dezeen.com

(Visited 331 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: