Το Quartz Project, είναι μια πρωτοβουλία συνεργασίας open-data που ξεκίνησε πέρυσι και η οποία παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στις πληροφορίες και στα δεδομένα που χρειάζονται για την δόμηση βιώσιμων και «υγιών» κτιρίων.
Στον ακαδημαϊκό χώρο, αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων έχουν ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσης ώστε να χτιστεί μία κλινική έρευνα πάνω σε προηγούμενα ευρήματα ή να διευρυνθεί η ίδια έρευνα σε μία μεγαλύτερη ομάδα ασθενών. Σε ότι έχει να κάνει με τη διεθνή ανάπτυξη, όπου τα δεδομένα είναι συχνά δύσκολο να συγκεντρωθούν αλλά είναι απαραίτητα ώστε να γίνονται σωστές επενδύσεις, οι πρωτοβουλίες open-data έχουν προωθήσει μια ευρύτερη συμφωνία σχετικά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις και τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις. Η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει επίσης χρησιμοποιήσει μία πρωτοβουλία open-data, την U.S. Open Data Initiative που ξεκίνησε από επτά χρόνια για την προώθηση της διαφάνειας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το Quartz Project ξεκίνησε με τη συλλογή δεδομένων για 100 από τα πιο κοινά προϊόντα δόμησης κτιρίων τα οποία διέθεσε στο διαδίκτυο με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο για όλους να έχουν πρόσβαση σε αυτά και να τα κατανοήσουν. Τα δεδομένα του Quartz Project είναι ελεύθερα για οποιονδήποτε να τα δει ή να τα κατεβάσει για δική του χρήση. Σήμερα, τα δεδομένα αυτά έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο χρήσιμα ως σημείο αναφοράς για αρχιτέκτονες, συμβούλους και ερευνητικές ομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αυτά τα δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί και στη διαδικασία σχεδιασμού κτιρίων. Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τις τρέχουσες εργασίες σχεδιασμού με βιώσιμα δεδομένα ώστε να δώσει στους σχεδιαστές feedback σε πραγματικό χρόνο. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μεταμόρφωση της συζήτησης γύρω από τα υλικά που είναι διαθέσιμα στο οικοσύστημά μας.
Όταν δεν έχουμε σωστά δεδομένα, πραγματικά δε γνωρίζουμε τι χάνουμε. Αλλά αν κοιτάξουμε τις ετικέτες των περισσότερων προϊόντων και υλικών δόμησης, γίνεται σαφές ότι δεν έχουμε πρόσβαση σε πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και το περιβάλλον. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικοδομικών υλικών στην αγορά, αλλά πολύ μικρή διαφάνεια και συνοχή στην επισήμανση των προϊόντων αυτών. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για να αναφέρουν τα συστατικά των προϊόντων τους και όλοι έχουν διαφορετικούς ορισμούς για τις επιπτώσει στην υγεία του ανθρώπου. Μερικές ετικέτες αναφέρονται περισσότερο στην υγεία, ενώ άλλες εστιάζουν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ορισμένα προϊόντα δεν αποκαλύπτουν σχεδόν τίποτα στις ετικέτες τους, ενώ άλλα έχουν μακριές λίστες συστατικών που είναι δύσκολο να τα κατανοήσει κάποιος. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε αν σχεδιάζουμε χώρους που μας φροντίζουν ή μας βλάπτουν.
Η πρόσβαση σε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία πιο βιώσιμων και πιο υγιών δομών. Το επόμενο βήμα είναι να ενθαρρυνθεί η καινοτόμος χρήση των δεδομένων ώστε να καθοδηγούν τη λήψη αποφάσεων. Η υπόσχεση του Quartz Project έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι τα δεδομένα δεν είναι το μόνο στοιχείο που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων στην επιλογή και βελτιστοποίηση των υλικών, αλλά μάλλον αποτελούν το θεμέλιο που επιτρέπει και προωθεί την καινοτομία και την έξυπνη σχεδίαση.
Περισσότερα για το Quartz Project μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Vivian Dien στο greenbuildingnews.com .