Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και την Ενέργεια: Κάνοντας την Ενεργειακή Ένωση πραγματικότητα – Ενημερωτικό δελτίο

Αυτό το δελτίο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έξυπνων δικτύων, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Investment Plan For Europe), αμέσως μετά τον πρώτο επιτυχή χρόνο του, είναι η κινητήρια δύναμη της Επιτροπής προς τον στόχο για την οικοδόμηση της Ενεργειακής Ένωσης, με 24 χρηματοδοτούμενα έργα και το 29% της διαθέσιμης χρηματοδότησης να διοχετεύεται στον τομέα της ενέργειας.

Όπως παρουσιάζει το δελτίο, από την ανακαίνιση των κτιρίων στη Γαλλία ώστε αυτά να καταστούν ενεργειακά αποδοτικά, μέχρι μία νέα φάρμα αιολικής ενέργειας στη Σουηδία, 11 κράτη μέλη έχουν λάβει υποστήριξη για αειφόρα έργα, χαμηλά σε εκπομπές άνθρακα, τα οποία είναι σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα. Επιπλέον, μία επένδυση 16,9 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια για αντίστοιχα έργα.

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και η Ενεργειακή Ένωση κάνουν την αλλαγή πραγματικότητα, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξή τους. Με βασικά έργα στον τομέα της ενεργειακής υποδομής (ιδίως των διασυνδέσεων), των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, ο οικονομικός ακρογωνιαίος λίθος του Σχεδίου Επενδύσεων (EFSI, European Fund for Strategic investments) έχει διαθέσει για τον τομέα της ενέργειας το 29% της χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank (EIB). Αυτό έρχεται να προστεθεί στις δράσεις που λαμβάνονται για τη μόχλευση επενδύσεων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund (EIF), η οποία έχει διοχετεύσει 3,5 δισ. ευρώ για 185 συμφωνίες χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας. Συνολικά, οι εργασίες αυτές αναμένεται να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, άνω των 16,9 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Για να διαβάσετε το πλήρες ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα στον παρακάτω σύνδεσμο

URL of the publication: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2195_en.htm

Πηγή άρθρου http://www.buildup.eu/en/

(Visited 83 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: