2016 Συναγερμός: To θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη για τρίτη συνεχόμενη φορά

2016 Συναγερμός: To θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη για τρίτη συνεχόμενη φορά

Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του περασμένου έτους πάνω από στεριά και θάλασσα, ήταν ο υψηλότερος που έχουμε δει ποτέ από το 1880, συγκεκριμένα 0,94 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Εθνική Υπηρεσία Παρακολούθησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) οι οποίοι επίσης ανέφεραν ότι «σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν υπήρχε ούτε μια ενιαία έκταση γης που να είχε  χαμηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο για το έτος».

Στην πραγματικότητα, το 2016 σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο έτος με ρεκόρ ζέστης για τον κόσμο μετά το 2014 και το 2015. Ο κάθε μήνας από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο γινόταν με τη σειρά του ο θερμότερος μήνας που είχε καταγραφεί.

Earth according to NOAA

 

Οι πόλοι επίσης έχουν επηρεαστεί από την άνοδο της θερμοκρασίας. Η μέση ετήσια έκταση του θαλάσσιου πάγου το 2016 στην Αρκτική, είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, δηλαδή 10,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.

2016 Συναγερμός: To θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη για τρίτη συνεχόμενη φορά

 

«Εν τω μεταξύ, η Αρκτική ήταν σχεδόν 4οC θερμότερη το 2016 από ό,τι ήταν στην προβιομηχανική εποχή. Αυτό είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη αλλαγή», δήλωσε ο Gavin Schmidt, διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard της NASA για τις διαστημικές μελέτες.

«Το Ελ Νίνιο (ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες στη επιφάνεια του νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό γύρω από τον Ισημερινό) που διήρκεσε το 2015 και το 2016 συνέβαλε στις υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της ανόδου – 90% – οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, κυρίως μέσω της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου,» δήλωσε ο κος Schmidt.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να δείξουν πώς οι διάφοροι παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των φυσικών επιπτώσεων των ηφαιστείων, των ηλιακών αλλαγών, τις μεταβολές στην τροχιά της Γης και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης  παρέμβασης όπως τα αέρια του θερμοκηπίου – συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος.

Τα μοντέλα αυτά δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, η συμβολή των φυσικών συστατικών στην θέρμανση του πλανήτη “είναι πολύ κοντά στο μηδέν”, όπως δήλωσε ο κος Schmidt. “Λίγο πολύ όλοι η μακροπρόθεσμη τάση της ανόδου που βλέπετε είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, με κυρίαρχα στοιχεία αυτά της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου, και του διοξειδίου του άνθρακα.”

Η ανάγκη για χρήση ανανεώσιμων πηγών σε συνδυασμό με εξοικονόμηση ενέργειας καθίσταται πλέον επιτακτική προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων των θερμοκηπίου. Η ευθύνη μας για τις επόμενες γενιές είναι μεγάλη. Στον τομέα των κτιρίων, η κορυφαία τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι άλλη από τις αντλίες θερμότητας. Η κορυφαία εταιρία στην Ευρώπη, η Climaveneta καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για κατασκευή μηχανημάτων με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και άρα φιλικότητα προς το περιβάλλον.

 

Σχετικά Links :

Snow and Ice Data Center: https://nsidc.org/

NOAA: https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/summary-info

https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/briefings/201701.pdf

(Visited 64 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: