Clean Energy EU: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει τους στόχους για την ενέργεια, για την επόμενη δεκαετία

Clean Energy EU: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει τους στόχους για την ενέργεια, για την επόμενη δεκαετία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο Ενεργειακό Πακέτο Clean Energy EU συγκεντρώνοντας νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τις πολιτικές για την ενέργεια.

Προς μία Ενεργειακή Ένωση βασισμένη στους προηγούμενος στόχους για το 2030 και τη συνθήκη του Παρισιού

Το πακέτο έχει σκοπό να δημιουργήσει μια Ενεργειακή Ένωση που βασίζεται στις αρχές οι οποίες διατυπώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015. Είναι θεμελιωμένη επάνω στη δέσμευση  και τους στόχους που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ενέργειας τον Οκτώβριο του 2014 εν όψει της Συνθήκης του Παρισιού COP21.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει στους κοινούς στόχους και τις πολιτικές για το 2030, οι οποίοι βασίζονται σε μείωση κατά 40% των εκπομπών άνθρακα, σε ένα ποσοστό 27% χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση με τουλάχιστον 27% εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με το σύνηθες σενάριο .

Ολιστική προσέγγιση του πακέτου για τον Χειμώνα

Το Πακέτο Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy) θέτει ένα νομοθετικό πλαίσιο με πολλούς προτεινόμενους στόχους και μέτρα σχετικά με:

  • Την ενεργειακή πολιτική
  • Τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Τα μέτρα και τους στόχους ενεργειακής απόδοσης
  • Την πρωτοβουλία του σχεδιασμού της αγοράς

Η Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων στο προσκήνιο

Ως μέρος του πακέτου της ενεργειακής απόδοσης και βάσει της διαβούλευσης που άνοιξε στις αρχές του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μία αναθεώρηση στην Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Energy Performance of Buildings Directive – EPBD), των σχετικών άρθρων που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση.

Η πρόταση καθορίζει στόχους αναβάθμισης με τις ελάχιστες απαιτήσεις απόδοσης για τα υφιστάμενα και τα νέα κτίρια. Επιπλέον προσθέτει διατάξεις για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης στις επιθεωρήσεις.

Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από έγγραφο που παρουσιάζει τις βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Επόμενα βήματα

Τα νομοθετικά όργανα που εκπροσωπούν τους πολίτες (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και τα κράτη μέλη (το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πρέπει να συζητήσουν και να συμφωνήσουν επί ίσοις όροις με την πρόταση.

 

Πηγή http://www.buildup.eu

(Visited 238 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: