“EUMEPS Construction Presidium Meeting and General Meeting”, Αθήνα 29-30 Νοεμβρίου 2016

“EUMEPS Construction Presidium Meeting and General Meeting”, Αθήνα 29-30 Νοεμβρίου 2016

Στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Royal Olympic Hotel, η συνεδρίαση του EUMEPS (European Manufacturers of Expanded Polystyrene), του διεθνούς οργανισμού για την κατασκευή διογκωμένης πολυστερίνης, παρουσία του προέδρου του οργανισμού κου Francesco Beduini, του Γενικού Διευθυντή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης κου Παντελή Πατενιώτη και άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου του EUMEPS.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι δραστηριότητες των δύο πεδίων δραστηριοτήτων του οργανισμού – εκείνου των κατασκευών και εκείνου της συσκευασίας – καθώς και θέματα καινοτομίας, χρηματοδότησης, αξιολόγησης της δραστηριότητας σε όλη την περιοχή της Ευρώπης, αλλά και το σημαντικό θέμα της προσθήκης του νέου τομέα Raw Material, που θα αφορά στη διαχείριση της πρώτης ύλης.

Το Building Green Magazine είχε την ευκαιρία να μιλήσει με το κο Francesco Beduini, τον κο Παντελή Πατενιώτη και την κα Annette Schaefer, Γενική Γραμματέα του EUMEPS Power Parts (τμήμα που διαχειρίζεται τα θέματα συσκευασίας).

Κύριε Beduini, θα θέλατε να μας μιλήσετε με δύο λόγια για το EUMEPS?

Το EUMEPS είναι ο ευρωπαϊκός φορέας που διαχειρίζεται τα θέματα τα οποία αφορούν την αγορά της διογκωμένης πολυστερίνης. Ο φορέας μας είναι οργανωμένος σε 2 τμήματα. Το ένα αφορά τον κατασκευαστικό τομέα και το άλλο διαχειρίζεται τις δραστηριότητες του τομέα της συσκευασίας. Πρόσφατα προστέθηκε και ένας τρίτος τομέας που θα αφορά σε θέματα πρώτης ύλης. Αυτοί οι 3 τομείς μαζί συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος κρατώντας τη βιομηχανία ενωμένη. Κάθε τομέας έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο ενώ υπάρχει και ένα γενικό διοικητικό συμβούλιο με 6 μέλη που διαχειρίζεται τη συνολική δραστηριότητα του οργανισμού και αυτό γιατί υπάρχουν διαφορετικά θέματα που αφορούν τις κατασκευές και διαφορετικά για τις συσκευασίες, αλλά υπάρχουν και κοινά θέματα που αφορούν όλη την αγορά συνολικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της αειφορίας και της εξοικονόμησης ενέργειας στις πόλεις και στο δομημένο περιβάλλον?

Francesco Beduini: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζουμε ότι το 40% των εκπομπών άνθρακα στις πόλεις προέρχεται από τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τα αυτοκίνητα και άλλους παράγοντες. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της σωστής μόνωσης στα κτίρια και χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα αυτό, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάνοντας τον στόχο πολύ πιο συγκεκριμένο, ώστε να συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων.

Παντελής Πατενιώτης: Το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την αειφορία είναι η κάλυψη της ανάγκης για πολύ καλή μόνωση των κτιρίων. Στη χώρα μας ο στόχος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι στο 60% και η πρώτη δουλειά των μηχανικών και των ιδιοκτητών των κτιρίων προς αυτό τον στόχο είναι η σωστή μόνωση των κτιρίων. Ο πιο αποδοτικός και οικονομικός τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι με τη χρήση του EPS.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του EPS σε σχέτικα με τα άλλα δομικά υλικά και γιατί θεωρείται βιώσιμο και αποδοτικό υλικό?

Francesco Beduini: Συγκρίνοντας το κόστος του EPS με την απόδοσή του, βλέπουμε ότι το EPS είναι το πιο βιώσιμο υλικό στις κατασκευές. Είναι ελαφρύ, οικονομικό και μπορεί να μονώσει καλύτερα από κάθε άλλο υλικό. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στης αγορά αλλά εξετάζοντας το πεδίο εφαρμογών του διαπιστώνουμε ότι το EPS είναι πρώτο σε χρήση στην Ευρώπη.

Παντελής Πατενιώτης: Σε σχέση με όλα τα ανταγωνιστικά υλικά, το βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι ενώ όλα τα άλλα είναι εστιασμένα σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, για παράδειγμα θερμομόνωση, το EPS είναι κατάλληλο για όλες μα όλες τις εφαρμογές των κατασκευών και μπορεί να χρησιμοποηθεί παντού. Το ίδιο υλικό καλύπτει ανάγκες για μόνωση κτιρίων, τοίχων, οροφών, για σεισμική μόνωση κτιρίων, για τοίχους αντιστήριξης, αλλά και ανάγκες έργων οδοποϊίας σαν ελαφρά επιχώματα ή σαν μεταβατικά επιχώματα. Πρόκειται δηλαδή για εφαρμογές όπου τα άλλα υλικά δεν έχουν καμία θέση. Συνεπώς, το EPS είναι ένα υλικό που το συναντάμε παντού. Και πέραν των έργων, το βρίσκουμε και σε άλλες εφαρμογές, όπως προφυλακτήρες αυτοκινήτων, κράνη ποδηλάτων παιδικών, καρναβαλικές δημιουργίες, έργα promotion, σε παιχνίδια, σε έπιπλα κα. Σε όλα αυτά υπάρχει EPS. Αυτή είναι η βασική διαφορά αυτού του υλικού σε σχέση με όλα τα άλλα ανταγωνιστικά υλικά. Επιπλέον είναι πολύ εύκολο στη χρήση, καθόλου επικίνδυνο και πολύ φιλικό προς τον άνθρωπο.

Ποια είναι η θέση του EPS σε μία κυκλική οικονομία?

Francesco Beduini: To EPS ανακυκλώνεται εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μετά την πρώτη χρήση του. Υπολογίζουμε ότι σε μερικά χρόνια θα υπάρξουν και άλλες νέες εφαρμογές του EPS. Και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κλείσουμε τον κύκλο ζωής του προϊόντος, που αποτελεί τον στόχο της κυκλικής οικονομίας.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η αγορά του EPS στην Ελλάδα? Υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης?

Παντελής Πατενιώτης: Ελπίζουμε ότι με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η άμεση αντίδραση της αγοράς θα είναι μία άνοδος της τάξεως του 20% με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του υλικού – το οποίο δεν είναι εύκολα αντιληπτό – είναι ότι αποτελείται κατά το 98% από αέρα. Παρ’ ότι είναι ένα υλικό που βρίσκεται πολλά χρόνια στην αγορά, ακόμα ανακαλύπτουμε νέες ιδιότητές του. Όταν έχεις να κάνεις με ένα υλικό που καλύπτει όλες αυτές τις εφαρμογές με 98% αέρα το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ότι έχεις πολύ μικρό ποσοστό για να ανακυκλώσεις – μόνο 2% της μάζας του υλικού – ένα εκπληκτικό νούμερο που αποκλείει πλήρως την ιδέα ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο περιβάλλον. Οι επιπτώσεις του υλικού στο περιβάλλον είναι ελάχιστες.

Συνεπώς, προσβλέποντας στα προγράμματα ενεργειακής βελτίωσης και σε κατασκευαστικά έργα που θα δρομολογηθούν, είμαστε αισιόδοξοι. Ήδη το EPS χρησιμοποιείται σε τεράστιες ποσότητες σε σοβαρά έργα υποδομής και σε οδικούς άξονες καθώς αντικαθιστά τα συμβατικά επιχώματα. Οπότε σε προβληματικά εδάφη είναι η μοναδική βιώσιμη λύση, καθώς το προϊόν αυτό αντέχει στο μέλλον. Μπορούμε να το ανακτήσουμε μετά από 40-50 χρόνια από το έδαφος και να το ξαναχρησιμοποιήσουμε ως έχει σε επόμενο έργο. Πράγμα το οποίο δε συμβαίνει με κανένα άλλο υλικό.

Προχωρώντας τη συζήτηση στον τομέα της συσκευασίας, ποια είναι τα πλεονεκτήματα του EPS σε σχέση με τα άλλα υλικά?

Annette Schaefer: Το EPS υπερτερεί σαφώς βάσει κριτηρίων οικονομικών, οικολογικών και κοινωνικών. Είναι ένα πολύ φιλικό υλικό για τον άνθρωπο μιας και μπορεί εύκολα να δουλέψει με αυτό χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα είναι οικονομικό και φιλικό και προς το περιβάλλον καθώς είναι εύκολα ανακυκλώσιμο. Ως υλικό συσκευασίας, προστατεύει την αξία των προϊόντων χωρίς να προκαλεί καμία οικολογική καταστροφή. Το πρώτο βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι να προστατεύεις τα ίδια τα προϊόντα.

Παντελής Πατενιώτης: Το EPS προσφέρει προστιθέμενη αξία στα γεωργικά προϊόντα και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη μείωση των ποσοτήτων φαγητού που πετιέται, κάτι που στις μέρες μας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μία πρόσφατη μελέτη λέει ότι το 40% του φαγητού στην Ευρώπη πετιέται. Το υλικό αυτό επειδή προστατεύει το προϊόν από το χωράφι μέχρι το τραπέζι μας, εξασφαλίζει ότι θα φτάσει σε εμάς ως έχει, χωρίς να χρειαστεί να το πετάξουμε επειδή χάλασε. Επιπλέον, βοηθάει το προϊόν να φτάσει οπουδήποτε στον κόσμο κάτι που για την Ελλάδα είναι πολύ σοβαρό, καθώς σαν χώρα κάνουμε σημαντικές εξαγωγές τροφίμων.

Όσον αφορά τη δημιουργικότητα, πόσο ευέλικτο είναι το EPS σαν υλικό ώστε να μπορούν οι σχεδιαστές να δημιουργούν ευφάνταστες και καινοτόμες συσκευασίες?

Annette Schaefer: Το EPS είναι πολύ ευέλικτο, εύκολο στη χρήση και πολύ ελαφρύ. Στις συσκευασίες χρησιμοποιούμε καλούπια για να του δώσουμε όποιο σχήμα θέλουμε. Καλλιτέχνες, όπως ο Tom Dixon στη Μεγάλη Βρετανία, προτιμούν να δουλεύουν με EPS και αναγνωρίζουν την αξία του ως υλικό.

Παντελής Πατενιώτης: Το EPS μπορεί να καλύψει κάθε φαντασία. Μπορούμε να του δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε. Είναι ένα καινοτόμο υλικό που έρχεται από το μέλλον. Ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει όλες τις εφαρμογές του και έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για αυτό.

Στην Ελλάδα πόσο χρησιμοποιούμε το EPS στις συσκευασίες?

Παντελής Πατενιώτης: Η χρήση του EPS στις συσκευασίες στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη αγορά καθώς αναγνωρίζουμε ότι το EPS συμβάλλει στην προστιθέμενη αξία των ελληνικών γεωργικών προϊόντων που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

EUMEPS Construction Presidium Meeting and General Meeting

 

EUMEPS Construction Presidium Meeting and General Meeting

 

 

(Visited 85 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: