Πράσινες στέγες: Η λύση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης στις πόλεις

Πράσινες στέγες: Η λύση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης στις πόλεις

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν επιβεβαιώσει ότι η πόλη γίνεται όλο και πιο θερμή με την πάροδο του χρόνου και ότι η χρήση κλιματισμού έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την υπερθέρμανση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το αστικό πράσινο μετριάζει τη θερμότητα στις πόλεις.

Οι πόλεις σε χώρες με θερμό κλίμα τείνουν να έχουν επίπεδες στέγες και η Αθήνα δεν αποτελεί εξαίρεση. Επί του παρόντος, οι στέγες στην Αθήνας, καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, αποτελούν μία άγονη, αχρησιμοποίητη τσιμεντένια έκταση του αστικού χώρου. Έτσι αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό για το «πρασίνισμα» των πόλεων.

Μια πράσινη στέγη είναι ο τέλειος τρόπος για να αποκτήσει δροσιά ένα κτήριο, αλλά και ο περιβάλλων χώρος του.

Μια πράσινη στέγη δροσίζει ένα κτίριο με δύο τρόπους. Πρώτα απ ‘όλα, σκιάζει την επιφάνεια της στέγης, προστατεύοντάς την από το θερμικό φορτίο και ως εκ τούτου μειώνει τη θερμοκρασίας μέσα στο κτίριο. Ο δεύτερος τρόπος είναι ακόμη πιο ενδιαφέρων από την άποψη της ψύξης της πόλης.

Τα φυτά σε μια πράσινη στέγη εξατμίζουν το νερό μέσα από τα φύλλα τους. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν τη θερμική ενέργεια των κτιρίων. Έτσι, τα φυτά απομακρύνουν αποτελεσματικά τη θερμότητα από το κτίριο και, κατ ‘επέκταση, από την πόλη. Κατά συνέπεια, απαιτείται λιγότερος κλιματισμός και ένας “ηθικός” κύκλος εδραιώνεται.

Το «urban heat island» είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο που επηρεάζει όλες τις πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αναφέρεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μιας πόλης και των γύρω προαστίων.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η μέγιστη διαφορά θερμοκρασίας το καλοκαίρι μεταξύ μιας πόλης όπως η Αθήνα και της περιφέρειάς της μπορεί να φτάνει και τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο κλιματισμός θερμαίνει την πόλη, ενώ δροσίζει τα κτίρια εσωτερικά. Αυτό δημιουργεί έναν φάυλο κύκλο, γιατί καθώς η πόλη γίνεται θερμότερη, περισσότερος κλιματισμός χρησιμοποιείται για την ψύξη των κτιρίων, καθιστώντας την πόλη ακόμα πιο ζεστή και αυξάνοντας την απαίτηση για την ψύξη. Θερμότερες πόλεις σημαίνει περισσότερος κλιματισμός, που σημαίνει ακόμα πιο ζεστές πόλεις.

Πηγή http://constructionclimatechallenge.com

(Visited 523 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: