Η ανάγκη των ΒΙΜ Standards για την ψηφιακή κατασκευή μέσω ΒΙΜ

Η ανάγκη των ΒΙΜ Standards για την ψηφιακή κατασκευή μέσω ΒΙΜ

*Γράφει η Παναγιωτίδου Νικολέτα, Αρχιτέκτων BIM professional, Founder at Breakwithanarchitect & BIM Design Hub, Autodesk training center

H εφαρμογή του Building Information Modeling (BIM), στα κατασκευαστικά έργα αφορά την ψηφιακή αναπαράσταση των φυσικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των στοιχείων που αποτελούν ένα κατασκευαστικό έργο. Το παραγόμενο ψηφιακό μοντέλο ΒΙΜ αποτελεί μία αξιόπιστη βάση για την λήψη αποφάσεων για όλη την διάρκεια της ζωής του έργου και έχει μεγάλα οφέλη που σχετίζονται με τον μειωμένο χρόνο παράδοσης, την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κλάδων αλλά και την μείωση του κόστους κατασκευής των έργων.


Tα πλεονεκτήματα του ΒΙΜ για τον κλάδο των κατασκευών,
Εικόνα: Βreakwithanarchitect, ΒΙΜ Design Hub

Η χρήση του BIM βρίσκεται σε ταχύτατη ανάπτυξη στις πιο μεγάλες κατασκευαστικές αγορές και σε πολλές χώρες του κόσμου έχει θεσμοθετηθεί με υποχρεωτική εφαρμογή τουλάχιστον στα δημόσια έργα. Ενώ η Αμερική ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το ΒΙΜ, τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας του ΒΙΜ καταγράφονται στις χώρες που το ΒΙΜ έχει υποχρεωτική εφαρμογή, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, βάση συγκεκριμένων πρότυπων και διαδικασιών.

Ένας δεύτερος παράγοντας που εμποδίζει την εξάπλωση του ΒΙΜ είναι η σύγχυση που προκαλεί το μεγάλο φάσμα λογισμικών ΒΙΜ και η διαλειτουργικότητα που έχουν μεταξύ τους, δηλαδή η μεταφορά δεδομένων από το ένα λογισμικό στο άλλο. Οι χρήστες πρέπει να είναι σε θέση να εξάγουν μοντέλα από το ένα λογισμικό στο άλλο ανεξάρτητα από το πιο πρόγραμμα χρησιμοποιούν. Το IFC standard από το Building Smart International έχει δημιουργηθεί για να λύσει αυτό το ζήτημα και βρίσκεται υπό συνεχή βελτίωση.

Για ποιο λόγο χρειάζονται όμως τα στάνταρντ στην διαδικασία του ΒΙΜ? Το ΒΙΜ είναι μία διαδικασία και οι διαδικασίες χρειάζονται πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για να είναι αποτελεσματικές και ακριβής.

Τα πρότυπα υπάρχουν σε πολλούς τομείς της ζωής μας και βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα των διάφορων αντικειμένων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως για παράδειγμα τα πρότυπα που εφαρμόζονται στα τρόφιμα και τα ηλεκτρικά ήδη αλλά και σε προϊόντα της ίδιας της κατασκευής όπως τα παράθυρα, τα υλικά, κ.α. Συνολικά η βιομηχανία της κατασκευής και η συνεργασία των κλάδων δεν αποτελεί εξαίρεση και τα πρότυπα μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή βέλτιστων διαδικασιών συνεργασίας και παραδοτέων για την κατασκευή έργων μέσω του ΒΙΜ.


Εικόνα: Βreakwithanarchitect, ΒΙΜ Design Hub

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα εθνικά πρότυπα BIM έχουν αναπτυχθεί λόγω της σχετικής νομοθεσίας για την υιοθέτηση του BIM. Η νομοθεσία αυτή προβλέπει αναλυτικά όλα τα ΒΙΜ στάδια και περιέχει έναν μεγάλο αριθμό εγγράφων που ορίζουν με σαφήνεια της διαδικασίες, τους ρόλους, τα παραδοτέα, τα επίπεδα, κ.α. Άλλες χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη έχουν επίσης εθνικά πρότυπα BIM και οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

Στις χώρες που το ΒΙΜ δεν έχει θεσμοθετηθεί και δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, διάφοροι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με δικά τους πρότυπα για την χρήση του ΒΙΜ. Αυτό βέβαια καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση του ΒΙΜ στον κλάδο επειδή ο κάθε μηχανικός, αρχιτέκτονας και εργολάβος χρειάζεται να μάθει πολλά μοναδικά ΒΙΜ πρότυπα για το κάθε έργο που συμμετέχει.

Επιπλέον η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει τον κατασκευαστικό κλάδο και υπάρχει μία μεγάλη αύξηση στα διεθνή έργα και στις διεθνής συνεργασίες. Το γεγονός ότι κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και κανονισμούς καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για ευρωπαϊκά ή παγκόσμια πρότυπα BIM. Τα πιο γνωστά BIM στάνταρτ που εφαρμόζονται σήμερα είναι το PAS 1192-2, το COBie, το NBS National BIM Object Standard και το IFC.

Στην προσπάθεια διαμόρφωσης μίας κοινής διεθνής βάσης προτύπων για την εφαρμογή του ΒΙΜ, τον Δεκέμβριο του 2018 εκδόθηκε το νέο ISO 19650 που αφορά τις διαδικασίες της ψηφιακής κατασκευής μέσω ΒΙΜ. Το ISO 19650 βασίζεται στο δοκιμασμένο Αγγλικό στάνταρντ BS 1192 και υπόσχεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών προτύπων. Η εφαρμογή του και το σε πιο βαθμό θα επηρεάσει την εφαρμογή του ΒΙΜ σε διεθνές επίπεδο είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Το BIM είναι το μέλλον της κατασκευαστικής βιομηχανίας και όσο νωρίτερα ο κλάδος υιοθετήσει το ΒΙΜ και τα σχετικά πρότυπα, τόσο πιο γρήγορα θα λάβει τα οφέλη του ΒΙΜ σε σχέση με το κόστος και τον χρόνο παράδοσης των έργων. Η δημιουργία και η υιοθέτηση συγκεκριμένων προδιαγραφών και πρωτοκόλλων BIM μπορεί να οδηγήσει σε μια συνεπή και αποτελεσματική μέθοδο ανταλλαγής δεδομένων με μεγάλα οφέλη για τα κατασκευαστικά έργα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BIM επισκεφτείτε το www.breakwithanarchitect.com

(Visited 243 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: