Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του κλάδου Βιομάζας “BIOMASS DAY” διοργανώνεται την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου για 5η διαδοχική χρονιά και μεταφέρεται φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η τρέχουσα πανδημία, σε διαδικτυακό τοπίο. Η τηλεημερίδα συμπίπτει με την 2η συνδυαστική εκδήλωση Βιοοικονομίας και Βιοενέργειας “Bioeconomy & Bioenergy Forum” και παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις των αντίστοιχων τομέων σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέσα στο πλαίσιο που χαράζει για τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) της Ε.Ε. Μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της Συμφωνίας και προκειμένου να καταστεί η ήπειρος κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, θα πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα τόσο προς την κατεύθυνση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όσο και προς εκείνη της υποκατάστασης ορυκτού άνθρακα από ανανεώσιμο άνθρακα.
Η Βιοενέργεια ως μία πρωταρχική και ιδιαίτερα σημαντική μορφή ενέργειας, η οποία αξιοποιεί εντός του ευρύτερου πεδίου της Βιοοικονομίας ανανεώσιμους πόρους και οργανικά υπολείμματα και απόβλητα, προβάλλεται μέσω της πανευρωπαϊκής ενημερωτικής εκστρατείας “European Bioenergy Day” η οποία αναδεικνύει την συμβολή και το μερίδιο της Βιοενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η εκστρατεία έχει σχεδιαστεί από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιοενέργειας “Bioenergy Europe” και μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ευρώπη τόσο από εθνικούς όσο και από διεθνείς εταίρους, υποστηρίζοντας την πεποίθηση ότι η Βιοενέργεια είναι κάτι περισσότερο από μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθώς αποτελεί επίσης ένα αξιόπιστο μονοπάτι που θα οδηγήσει την Ευρώπη στην επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές παραγωγής ενέργειας στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Μετατρέποντας τις ανάγκες της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη υπό τη μορφή ενός ετήσιου «ενεργειακού ημερολογίου», υπολογίζεται ότι η Ευρώπη εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα 282 ημέρες μέσα στο 2020 (από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 8η Οκτωβρίου), ενώ για 84 ημέρες (από την 9η Οκτωβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου) η κατανάλωση μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις Ανανεώσιμες Πηγές. Ανάμεσα στις 84 αυτές ημέρες, οι 49 ημέρες (από την 13η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους) είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορούσε να καλύψει η Ευρώπη τις συνολικές ενεργειακές της ανάγκες σε ηλεκτρισμό, θερμότητα-ψύξη και μεταφορές αποκλειστικά από βιομάζα – τέσσερις περισσότερες συγκριτικά με το 2019! Επομένως, η συμβολική ημερομηνία 13 Νοεμβρίου γιορτάζεται ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας» (European Bioenergy Day).
Η αντίστοιχη συμβολική ημερομηνία για την Ελλάδα που γιορτάζεται ως «Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας» είναι για φέτος η 2α Δεκεμβρίου, καθώς η χώρα μας καταγράφει 30 ημέρες βιοενέργειας για το «ενεργειακό ημερολόγιο» του 2020, μία περισσότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος!
Η διαδικτυακή ημερίδα διοργανώνεται από το portal και περιοδικό Bioenergy News και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτ. Μακεδονίας (CLUBE), του ΠΜΣ και του Εργαστηρίου «Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Ελληνικού Φόρουμ Βιοοικονομίας (Greek Bioeconomy Forum – GBF).
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τα Ευρωπαϊκά Έργα VR in School, AgroBioHeat, MUSIC, BIKE, SCALIBUR, HOOP και υλοποιείται μέσα στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας» και των πανευρωπαϊκών ενημερωτικών εκστρατειών “European Bioenergy Day” & “Switch4Air” European Bioenergy Day και Switch4Air.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής, τη θεματολογία, το πρόγραμμα και τους συντελεστές της διαδικτυακής εκδήλωσης αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα: http://bioenergynews.gr/biomass-day-2020/ .