10 βήματα για τη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα στον κύκλο ζωής της κατασκευής

10 βήματα για τη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα στον κύκλο ζωής της κατασκευής

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (AIA) δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές για τη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα στον κύκλο ζωής των κατασκευών:

Επαναχρησιμοποίηση κτιρίων αντί για κατασκευή νέων

Τα έργα ανακαίνισης και επαναχρησιμοποίησης εξοικονομούν συνήθως μεταξύ 50 και 75% των ενσωματωμένων εκπομπών άνθρακα σε σύγκριση με την κατασκευή ενός νέου κτιρίου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν διατηρηθούν τα θεμέλια και η δομή, καθώς ο μεγαλύτερος ενσωματωμένος άνθρακας βρίσκεται εκεί. Η διοχέτευση της εν λόγω ενέργειας και δημιουργικότητας στην κατασκευή κτιρίων χαμηλής απόδοσης σε κάτι όμορφο, βιώσιμο και ενεργειακά αποδοτικό έχει τις δικές της ανταμοιβές και αποφέρει σημαντικά θετικά οφέλη.

Επιλέξτε υλικά απομόνωσης άνθρακα

Η χρήση γεωργικών προϊόντων που απομονώνουν τον άνθρακα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ενσωματωμένο άνθρακα σε ένα έργο. Το ξύλο μπορεί να έρχεται στο μυαλό σας, αλλά μπορείτε επίσης να εξετάσετε επιλογές όπως η μόνωση άχυρου ή κάνναβης, η οποία – σε αντίθεση με το ξύλο – είναι ετησίως ανανεώσιμη.

Επαναχρησιμοποίηση υλικών

Όποτε είναι δυνατό, κοιτάξτε για να αποθηκεύσετε υλικά όπως τούβλο, μέταλλα, σπασμένο σκυρόδεμα ή ξύλο. Τα αποθηκευμένα υλικά τυπικά έχουν ένα πολύ μικρότερο ενσωματωμένο αποτύπωμα άνθρακα από τα πρόσφατα κατασκευασμένα υλικά, αφού ο άνθρακας για την κατασκευή τους έχει ήδη δαπανηθεί. Με το ξύλο ειδικότερα, δεν εξοικονομείτε μόνο την ενέργεια που θα δαπανηθεί για την κοπή του δέντρου προς τα κάτω, τη μεταφορά του στο μύλο και την επεξεργασία του, αλλά το δέντρο που ποτέ δεν κόβετε συνεχίζει να κάνει το έργο της απομόνωσης του άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα στο constructionclimatechallenge.com

(Visited 134 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: