Το διήμερο συνέδριο «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η Επόμενη Ημέρα» πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, από εχθές, από την επιχειρηματική πρωτοβουλία Α-ΕNERGY-ΙΝVESTMENTS με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συναρμόδιων υπουργείων.
EBRD: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη
Την ψήφο εμπιστοσύνης προς την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από πλευράς Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επιβεβαίωσε, μιλώντας χθες το απόγευμα στο συνέδριο «Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενα μέρα» της πρωτοβουλίας Α-ENERGY, o εκπρόσωπος της Τράπεζας κ. Άλκης Δρακινός.
Ο κ. Δρακινός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και γενικότερα η περιοχή των χωρών της Μεσογείου είναι ένας νέος χώρος επενδυτικού ενδιαφέροντος της Τράπεζας, η οποία με σύνολο κεφαλαίων περίπου 60 δις ευρώ επενδύει κάθε χρόνο περίπου 9.4 δις σε 381 επενδύσεις». Η Τράπεζα, η οποία πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, έχει ήδη προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, μέσα από τα εξής projects: Με τη συνεισφορά της στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, με την υποστήριξη επενδύσεων στον ΟΤΕ και βασικό τομέα ενδιαφέροντος την ευρυζωνικότητα, καθώς επίσης με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της DECA Investments.
Οι επιμέρους άξονες ενδιαφέροντος και επενδύσεων της Τράπεζας επικεντρώνονται στον ιδιωτικό τομέα, και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των εξαγωγών, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις υποδομές και τα μεγάλα έργα. Στους στόχους της Τράπεζας περιλαμβάνονται και η μακροπρόθεσμη ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς επίσης η δανειοδότηση και η τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια και η ενεργειακή εξοικονόμηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
IFC: Η ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα
Από τη δική του πλευρά, ο senior manager του IFC – μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Χοακίν Τεμπάρ Σότο, χαιρέτισε την προσήλωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι ο ρόλος του IFC στο πλαίσιο των συνολικότερων στόχων της Παγκόσμιας Τράπεζα είναι η ενθάρρυνση και η κινητοποίησης επενδύσεων και ευκαιριών, με ξεχωριστούς τομείς ενδιαφέροντος τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη γενική συμβουλευτική επενδύσεων και τη δανειοδότηση επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι μπορεί να μεσολαβήσει στην Ελλάδα, προκειμένου να αυξηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, η ρευστότητα και η ανάπτυξη. Τις προηγούμενες δεκαετίες, η Παγκόσμια Τράπεζα συνέβαλε ώστε ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν στα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Αίγυπτο, κυρίως στον τομέα της γεωργίας. Αυτή τη στιγμή επιχειρείται το ίδιο στην Ελλάδα, με επιμέρους άξονες ενδιαφέροντος, τις τράπεζες, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις υποδομές, τις υπηρεσίες κάθε είδους και τις τηλεπικοινωνίες.
«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σότο, παρέχοντας προς τους συνέδρους λεπτομερή στοιχεία της ελληνικής ομάδας δράσης του IFC.
ΚΕΔΕ: Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μετατραπεί σε Δημοτική Τράπεζα
Τη μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας από την πλευρά του ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και γενικότερα η διοίκηση και το κράτος περιορίζονται στις αρμοδιότητες και τον ρόλο τους από τη μειωμένη αποκέντρωση, που έχει απομακρύνει την Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα ετών. Είναι κοινώς αποδεκτό ως ζητούμενο η ανάπτυξη με βάση την αποκέντρωση και τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου με μικρής αλλά σημαντικής κλίμακας έργα και υποδομές να τονωθούν η απασχόληση και οι τοπικές κοινωνίες και να καταπολεμηθούν η ανεργία και η γενικότερη οικονομική ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας ευρωπαϊκά παραδείγματα εξελιγμένων, χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορούσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μετατραπεί σε Δημοτική Τράπεζα προνομιακής χρηματοδότησης των ΟΤΑ α’ βαθμού, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτονομία τους και οι δυνατότητες τους για αναπτυξιακά έργα. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι απαραίτητη η διάχυση του νέου ΕΣΠΑ στους δήμους όλης της χώρας, ώστε να προσανατολιστούν σε τέτοια έργα και επενδύσεις μακροπρόθεσμου οφέλους και υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, στα πρότυπα του ΘΗΣΕΑΣ προκειμένου να υποστηριχθούν οι ορεινοί και νησιωτικοί, απομακρυσμένοι δήμοι της χώρας, να ιδρυθούν και να αναπτυχθούν υπάρχουσες και καινούριες υποδομές, να ανανεωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός των δήμων και των υπηρεσιών τους και να προχωρήσουν εκ νέου προγράμματα απασχόλησης όπως εκείνα της αυτεπιστασίας με όρους διαφάνειας και οικονομικής επάρκειας».
Ανέφικτη η ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις και εθνικούς πόρους
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης ζήτησε «να σταματήσουν τα ΘΑ της συγκυβέρνησης και των κρατούντων και να προσγειωθούν όλοι στην πραγματικότητα». Εξέφρασε την έντονη δυσπιστία του και τη δυσαρέσκεια του κλάδου του, καθώς όπως τόνισε «τα δημόσια έργα και οι επενδύσεις σε αυτά έχουν καταρρεύσει και έχουν εξανεμιστεί, με αποτέλεσμα να καλπάζει η ανεργία. Ελάχιστα είναι τα έργα που προαναγγέλλει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και πολλά ανήκουν στην κατηγορία των έργων – γέφυρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περιφερειακά έργα. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο, αλλά χωρίς δημόσιες επενδύσεις και εθνικούς πόρους, με ανύπαρκτα κεφάλαια, τότε έργα και του παλαιού και του νέου ΕΣΠΑ παραμένουν και θα παραμείνουν ανολοκλήρωτα και ατελή, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε καθεστώς διακοπής. Πολύ δύσκολα θα προκύψουν έργα και μέσω ΣΔΙΤ, καθώς δεν συντονίζονται προς τούτο τράπεζες και ιδιώτες».
Καθυστερήσεις στην ωρίμανση των έργων
Ο κ. Κωνσταντίνος Καλλέργης εκ μέρους του ΣΕΓΜ, υπογράμμισε ότι «η βέλτιστη αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων είναι ζητούμενο. Οι καθυστερήσεις στο νέο ΕΣΠΑ και οι τέσσερις μόλις ενεργές προσκλήσεις προκαλούν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο αφορούν την πραγματική οικονομία και ανάπτυξη. Χρειάζεται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, υπάρχουν μεγάλες παθογένειες, μια περιβαλλοντική αδειοδότηση μπορεί να πάρει ακόμη και 3 χρόνια, η χωροταξική νομοθεσία απαιτεί ανασχεδιασμό, και ενώ όλα αυτά καθυστερούν η εκπόνηση και η δημοπράτηση μελετών γίνεται με αργοπορία και αναπόφευκτα καθυστερεί και η ωρίμανση των έργων».
Επενδύσεις της DECA Investments σε εταιρείες με εξωστρέφεια
Ο κ. Κωνσταντίνος Δερμάνης εκ μέρους του fund DECA Investments τόνισε τη βούληση των ιδιωτών επενδυτών και κεφαλαιούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας και χρηματοδοτώντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Οι επενδύσεις, που προγραμματίζουμε, αφορούν ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικότητας σε ορίζοντα 4-6 ετών και προτιμούμε εταιρίες με εξωστρέφεια και εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ φροντίζουμε να δώσουμε πέρα από τα φυσικά κεφάλαια, συμβουλές βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και στις γενικές κατευθύνσεις εταιρικής πολιτικής και επέκτασης στο εξωτερικό».
Το «υποταμείο» του ΕΤΑΕΝ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ κ. Κωνσταντίνος Γαλιάτσος μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια και τις προθέσεις «προκειμένου το Ταμείο να αποτελέσει βραχίονα εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας, αποκτώντας τη διάρθρωση αντίστοιχων χρηματοδοτικών οργάνων που συναντώνται στην Ευρώπη. Για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με τη γερμανική KFW, προκειμένου να φτιαχτούν αρκετά ταμεία και κεφάλαια, κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ, με παράλληλους στόχους, την άμεση χρηματοδότηση, τις επιδοτήσεις, τη μικροπίστωση και τα ευέλικτα σχήματα τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στη διοικητική διάρθρωση και εσωτερική επικοινωνία των κεφαλαίων, των ταμείων και των χρηματοδοτικών πολυεργαλείων με υπο-ταμεία ειδικού σκοπού και στόχευσης».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ετοιμάζεται ένα νέο υποταμείο, το οποίο θα παρέχει κεφαλαιουχική και όχι μόνο χρηματοδοτική στήριξη στις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, υπό την “ομπρέλα” του ΕΤΕΑΝ και το ΙFG».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιο μεγάλη συμβολή του IFG είναι ότι έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μοντέλο της δημιουργίας κοινών ταμείων μεταξύ του εθνικού αναπτυξιακού ταμείου, του ΕΤΕΑΝ και των διαφόρων διεθνών φορέων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, EBRD, EIF, κλπ), που έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Γαλιάτσος ανέφερε, τέλος ότι στην Ελλάδα τα βασικά εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν σχεδιαστεί, μέχρι το 2014 και τα οποία διαχειρίζονταν το ΕΤΕΑΝ, ήταν ταμεία εγγύησης των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και ταμεία συγχρηματοδότησης μαζί με τις τράπεζες, των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.
Τυποποίηση έργων και προσέλκυση κεφαλαίων
Η δικηγόρος κυρία Δέσποινα Δοξάκη, της Chadbourne and Parke υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν προσελκύει επενδυτές επειδή παραμένει μια χώρα υψηλού ρίσκου για επενδύσεις λόγω του ιδιότυπου και κερματισμένου θεσμικού και νομικού πλαισίου που διαφοροποιεί τις συμβάσεις παραχώρησης από τις συμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις στρατηγικές επενδύσεις και το πακέτο Γιούνκερ εισάγουν κανόνες ενοποιημένης προστασίας επενδυτών και τραπεζών, σε κάθε περίπτωση όμως η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη τους βασικούς κανόνες τυποποίησης έργων προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια».
Το ελληνικό παράδοξο
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Κεφαλαίων κ. Γιάννης Παπαδόπουλος στη δική του τοποθέτηση επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει καταστεί παγκόσμιος χώρος επενδυτικών ευκαιριών», λόγω της κατακόρυφης πτώσης στις αξίες τα τελευταία έξι χρόνια. «Το ελληνικό όμως παράδοξο», προσέθεσε, «με έργα υποδομής χωρίς ελέγχους, με κρατικά μονοπώλια που έγιναν ιδιωτικά μονοπώλια, με ένα άναρχο, αδόμητο τοπίο το οποίο συντηρείται σε ένα κλειστό, υβριδικό σύστημα οικονομικής εξουσίας είναι ένα μοντέλο που πάσχει με όρους ανταγωνιστικότητας, κινήτρων και αποδόσεων. Χρειάζεται να εμπεδωθεί μια κουλτούρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια και την τεχνολογική πρόοδο, όπως για παράδειγμα έκανε το Ισραήλ την εικοσαετία 1992 – 2012».
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες και τους στόχους της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Κεφαλαίων, τονίζοντας τα οφέλη για την επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο των venture capital.